zaterdag 28 september 2024

Huize Enno

 Ik had in de maand september een bijzondere opdracht. Na het voltooien van een schilderij bij vd Werf op het eiland werd ik aangesproken door een man op het terras die mijn schilderij had gezien. Hij had een bijzonder huis op het eiland en hij wilde het interieur, wat perfect bewaard was gebleven sinds de bouw in 1917, geschilderd hebben. Na een aantal ontmoetingen op het eiland en op het strand kwamen we tot een vergelijk en kon ik aan de slag. De eerste versie staat onderaan dus vandaar kunt u verder lezen. 



Omdat de ruimte relatief klein was en er wel twee figuren in moest, had ik een precieze indeling nodig van mens en ruimte.

Opdracht aan het Emmaplein




"Emmaplein nr 6, voorjaar" 40x40 cm olieverf op doek

Het uiteindelijke resultaat inclusief lijst. Omdat de opdrachtgever, die ik persoonlijk niet kende, tijdens het opzetten van het doek naar buiten kwam om kennis te maken had ik het geluk om de plaats te zien waar het moest komen te hangen. Dit was een wat donkere plek tussen twee gordijnen in. Daardoor wist ik dat ik nog meer kleurcontrast moest toevoegen om het schilderij beter te doen uitkomen. 


 Ik fiets er bijna dagelijks langs en het is een van de mooiste pleinen in Groningen met statige panden die strategisch gegroepeerd zijn door de architecten zodat elk zo voordelig mogelijk uitkomt. Zoals zoveel onderwerpen in de stad Groningen is dit een die ik graag weer zou willen oppakken nadat ik lang geleden een wat mislukt schilderij heb gemaakt van het plein met krokussen. Maar een poosje geleden kreeg ik een whatsapp bericht van de nieuwe eigenaar van Emmaplein 6 met de vraag of ik het pand wilde vastleggen. 

Dit zijn de stappen die ik heb genomen om het pand extra goed uit te laten komen in zijn omgeving. Daarbij hielp de bloeiende beukenboom met zijn mooie rode blad.