vrijdag 8 januari 2010

Op het Paterswoldse meer + Gast blogHet nieuwe jaar brengt weer een vorst periode en nieuwe schilder kansen. Gisteren bijna de hele dag op het Paterswoldse meer doorgebracht met baantjes vegen en schaatsen. Vandaag ben ik het meer opgelopen en ben naast mijn eigen geveegde baantje gaan staan om de aankomende schaatsers te schilderen met tegenlicht.

Het vroor geloof ik een graadje of zes en er stond een zacht ijzig briesje.
Ik begon rond een uur of een en het was de bedoeling dat het tegen half vier klaar zou zijn.
Mijn ervaring is dat drie uur buiten in de kou bij minus zes te doen is. Voor mij is de dan de dag gelopen, want ga je daarna naar een warme ruimte dan krijg je een behoorlijke klap en wordt je rozig en komt van werken niet veel meer.

Als je goed kijkt spaar ik de hoofdfiguur uit. Dat betekent ook dat het uiteindelijke schilderij dit keer al "klaar" in mijn hoofd zat. Bij een duidelijk idee vooraf kan je sneller werken en recht op je doel af schilderen. De kou zorgt ook voor een niet denken maar doen houding. Toevallig ging collega schilder Marcel Duran verderop staan om twee kleinere doekjes te maken.
En stond Keimpe van der Kooi en eindje verderop te kleumen.
Altijd leuk! Buiten schilderen en vooral samen met anderen. Het kijken naar iemand die al wat langer schildert kan heel stimulerend zijn. Vandaag waren dat Joost Doornik en Marcel Duran. Je moet niet verwachten dat alles wat je ziet en wilt in één dag kunt, maar je gaat soms onverwacht vooruit. Behalve de kou ligt de uitdaging met winterlandschappen vooral in de kleuren en het licht. Om eens wat te noemen, je hebt meer aan blauw en roze dan aan wit. Zoals met alles is het vooral een kwestie van veel doen. Per schilder ervaring zie je je werk iets veranderen. Eerst heb je de neiging om felle kleuren te gebruiken, later leer je dat er juist veel kracht zit in de zachte nuance. Zo leer je elke dag wat bij.
Je wilt op zo'n koude dag handschoenen aan en toch bewegingsvrijheid hebben om te schilderen. Halve handschoenen zonder vingers leken me ideaal. In theorie mooi maar in werkelijkheid worden die vingers toch te koud en stijf. Een betere oplossing zijn gewone soepele handschoenen. Gelukkig had Joost nog een rechterhandschoen bij zich. (Tip van
Joost, raap een gevonden handschoen op doe hem in de wasmachine en gebruik hem bij het schilderen)

Ik was tegen half vier klaar en moet later op het atelier nog eens kijken wat anders of beter kan.

2 opmerkingen:

 1. Ha die Joost
  Goed te zien dat Keimpe ook lekker bezig is. Stimuleer hem maar goed! Leuk om jullie samen te volgen, zou graag eens meegaan!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marco

  Deze week weer vorst dus van het weekend of iets later weer op het ijs. We houden je op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen