zaterdag 29 mei 2010

Een luifel van de Beurs

Een paar jaar geleden heb ik zoiets al eens geschilderd, maar omdat het schilderij verkocht is mocht ik best een nieuwe maken. Het standpunt is wel verschillend van het vorige schilderij. Het blijft gewoon een heel leuk en vrolijk onderwerp; terras met kleurig luifel in de laatste middag zon.

Helaas was ik te snel begonnen en liep te rommelen met mijn verdwijnpunt. Ik had dus wat hulplijnen nodig om de zaak op het juiste spoor te krijgen. Verder is er geen simpele onderschildering maar ga ik recht op mijn doel af hoewel ik wel moet bijsturen wat betreft de vorm.

Ik begin exact om vier uur te te schilderen, zodat ik het verschuiven van de zon over de luifel goed kan volgen. Dan moet ik soms na een uur weer ophouden omdat ik toevallig op de plek sta van de vrachtwagen die de A Heijn van waren voorziet tussen 5 en 6. De figuren op het terras probeer ik bij benadering weer te geven en alvast neer te zetten. Hoe verder ik met het doek ben hoe beter. Soms is het wachten op de juiste figuur op de juiste plaats.
Natuurlijk is het schilderen in de binnenstad van Groningen op een zonnige dag wel vragen om gedoe. Het wordt nooit echt vervelend maar ik moet wel eens al mij sociale gaven inzetten om het allemaal een beetje ontspannen te houden. Deze vrijdag werd ik gebruikt als een schilderend introotje voor een tv dating programma van BNN. Dus misschien nog een schilderend handje van mij a.s. vrijdag op tv.

3 opmerkingen:

 1. Je maakt het jezelf ook niet makkelijk, om een formaat te kiezen die je bijna niet in 1 sessie af kunt krijgen. Je opzet is wel gaaf, zo om elke keer om dezelfde tijd te beginnen. Zelf zou ik voor een kleiner formaat (24 x 30) kiezen, misschien wel een extra klein (18 x24) formaat om versheidene schetsen te maken en die in mijn studio uitwerken tot een redelijk uitgewerkte opzet op dit formaat. Je kunt dan de "leuke" toevalligheden tijdens al die "studie"sessies mogelijk verwerken in het grotere werk, ... als laatste kun je de finishing touch weer op locatie maken, ...

  Mijn kwartje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Reneé

  Ik werk eigenlijk altijd zo. Die grotere schilderijen doe ik in 6 a 7 sessies. Grappig dat je over een kleinere studie begint want dat was ik inderdaad van plan. ken je trouwens Trevor Chamberlain

  groeten Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Trevor ken ik, sterker nog, as. vrijdag ga ik met The Wapping Groupe of Artist een weekje uit schilderen in Dinan en St. Malo. Trevor doet daar ook aan mee, samen met wat anderen.

  BeantwoordenVerwijderen