vrijdag 4 juni 2010

Zeilboten optuigen, Paterswoldse meer

Ik kon vandaag het mooie weer niet weerstaan en ben weer naar mijn favoriete stek gefietst. Om een idee weer op te pakken wat ik vorig jaar al eens heb geschilderd. Alleen nu wilde ik het beeld van de zeilen wat minder stijf en er meer leven in. Vorig jaar viel het me pas later op dat deze steiger de plek was waar de zeilboten hun zeilen optuigden. Een mooi ogenblik wat zich goed leende voor een spectaculair spel van zeilen en plooien in het licht

Omdat het schilderen een relatief langzaam proces is en het licht snel verglijdt, maak ik veel verf aan en breng het met snelle bewegingen aan op het doek zodat ik het later met de kwast vlot en soepel in mekaar kan werken; nat in nat.

Als de lucht er op deze wijze is ingezet schilder ik de bosrand in de verte in violetten en breng daarna de voorste golven in het water aan. Dit met een heel warme mix van sapgroen met gebrande siena. Dan neem ik de koele partijen uit de lucht en maak die wat donkerder en warmer en gebruik ze voor het water.


Dit is de laatste stadium van de eerste dag.
Dit is de volgende dag waarop ik de puntjes op de i wil zetten. Omdat in Nederland is geen dag hetzelfde is ziet het water er kompleet anders uit. De mensen achter mij op het terras zeiden al dat het water niet klopte, dus dan leg ik braaf uit dat het gisteren anders was. Nu liggen de zeilbootjes bijna stil te wachten op wind wat ook mooi is. De zeilboot heb ik wat horizontaler gelegd zodat er wat meer rust in deze vorm zit.

1 opmerking:

  1. aha, mooi om te zien dat jij ook wel eens met zon op je schilderij staat te schilderen.

    BeantwoordenVerwijderen