woensdag 11 mei 2011

Joost Doornik en Peter Durieux in de Dordogne

Peter Durieux en ik zijn 6 mei vertrokken met een auto vol teken en schilderspullen naar de Dordogne om twee weken en deze streek te werken. We zitten tussen st Cyprien en Beynac en werken onder andere aan de Dordogne die op geriefelijke fiets afstand van ons huisje ligt.
Zaterdag avond na aankomst samen met de auto de streek verkend. Zondag middag maar aan het werk om een gevoel voor het andere licht en kleuren in de vingers te krijgen. Het eerste schilderij is vaak een soort in inschiet oefening. Dit is het zand weggetje langs de spoorlijn van de Coustaty waar we verblijven naar St Cyprien


Dit is de dezelfde weg op 8 mei maar dan 's ochtends vroeg als de zon net over de spoordijk piepte en ik het effect van de halve schaduw op het weggetje eigenlijk uit mijn geheugen moest schilderen omdat het een moment van +- 10 minuten was.

Dit is de eerste versie van het dorpje Envaux aan de overkant van de Dordogne dat heel mooi blond en en met veel weerschijn lag te schitteren in het harde middag licht. Eigenlijk een erg lastig onderwerp want het dwong me teveel om de huizen correct neer te zetten waardoor het aan schilderachtigheid verloor.

De volgende dag heb ik op aanraden van Peter de linker boom weggehaald en daarvoor in de plaats een overstekende kanovaarder erin gezet.Verder had ik het geluk dat door het warme weer voortdurend families aan de oever neerstrijken. Deze figuren kan ik in het beeld plaatsen voor wat meer ruimte suggestie.

Vandaag is het 11 mei en nog steeds mooi helder en warm weer en dat gaf me de mogelijkheid om verder te werken aan het schilderijtje van Envaux. om het dorpje picturaal naar achter te duwen heb ik alle schaduwen op huizen en daken koeler gemaakt an de weerspiegeling en figuurtjes warmer van toon.

Een gastblog: Van Peter Durieux

Het goede nieuws vanochtend: het was niet zo warm en het slechte dat de zon niet scheen.
Een wat grijzige dag. Geen dag voor een bootje in de Dordogne. Daar was ik net lekker mee op gang maar ben daar toch erg afhankelijk van de schaduwwerking.
In plaats daarvan met Joost meegereden naar Domme, mooi maar erg veel toeristen., niets voor mij.
Daarom de fiets uit de kofferbak en via een aantal stuiterpaadjes in Envaux terechtgekomen.
Ik was daar al eerder wezen tekenen (bootjes), en wat rondgelopen in het dorpje.
Het ligt tegen een heuvel aan en er zijn een paar groepjes huizen in te zien.
Ik moest erg denken aan een tentoonstelling jaren geleden bij Henk Helmantel waar 4 tekenaars te zien waren: Otto Dicke, Meeuw van Rotterdam ,Philip Kouwen en eentje wiens naam ik vergeten ben. Daar was een tekening te zien (van wie ?) waar een gezicht op een stadje in Portugal was afgebeeld. Mijn dorpje wordt wel anders maar enige verwantschap is aanwezig.
De ellende met die Franse dorpjes is dat alles scheef loopt, weinig houvast derhalve.
Vandaag daar nog niet veel verder mee gekomen dan een constructietekening.
Over de bootjes:
Heb ze getekend omdat het een mooi contrast tussen de strakke vorm van de boot en de omgevende natuur is.
Een beetje tegenlicht waardoor er veel contrast inzit. Ik bouw zo n tekening langzaam op , van lichtgrijs , steeds een beetje donkerder, dus laag over laag. In het begin is het vaak een flauwe afspiegeling van wat het later wordt.
Tekening 2 en 3 zijn af, 1 nog niet. Uiteindelijk moet de achtergrond donkerder worden en komt er over het middenstuk nog een gedeelte schaduw, die ook op de voorgrond half over het bootje valt.
Morgen er aan verder nadat ik vroeg eerst verder ga met een tekening van een gedeelte van een boomgaard met notenbomen.
Peter Durieux

Serie tekeningen van Peter Durieux van bootjes in een zij arm van de Dordogne.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten