vrijdag 24 oktober 2014

Drie dagen portret studies

Zoals elk jaar was Hans Versfelt in Groningen om samen met mij te schilderen. Omdat het weer saai en grijs was en dus te weinig aanleiding gaf om buiten te schilderen besloten we in mijn atelier te gaan portretteren.
De eerste dag hadden we Cherien uitgenodigt en elk model heeft vier uur voor ons gezeten.
Zoals op de onderstaande foto duidelijk te zien is, is Hans al compleet klaar met zijn opzet, waar ik nog de boel aan het verkennen ben in bruinen."Cherien" olieverf op paneel  35x40 cm


De tweede dag hebben we Giulia uitgenodigd voor vier uur. Ook hierbij neem ik de tijd om haar gezicht te verkennen in een tekening en een warme onderschildering in gebrande omber.Het leuke van deze dag is dat Hans ongeduldig werd van mijn omtrekkende bewegingen op het paneel en mijn penseel overnam en voordeed hoe je veel directer kunt schilderen met een grote richtingen en veel verf op je kwast met en sterke warme kleur. Spannend en fascinerend om instructies te krijgen als je zelf al een aantal jaren les geeft.


Na deze ingreep moest ik in de vers aangebrachte verf laag het portret modeleren. Het is een spannendere manier van werken omdat je het gevoel krijgt dat je de controle kwijt bent omdat de onderschildering als houvast weg is.

"Giulia" olieverf op paneel 35x40 cm

"Cherien II" 
De derde dag wilde Hans Cherien nog een keer schilderen. Hierbij heb ik mezelf gedrongen om veel directer  en pasteuser de verf aan te brengen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten