zondag 2 januari 2011

Schilderen met een fikse bui

Vandaag 2 januari verder met zicht vanaf de Spilsluizen. Ik was lekker bezig en gestimuleerd door een dame die mij in het voorbijgaan enthousiast meedeelde dat zij en ik dezelfde hobby hebben. Kijk, daar klaart een mens van op. In mijn ijver merkte ik niet op dat er een stevige hagelbui aan kwam drijven die overging in sneeuw. Het deksel gedeelte van de kist veldezel voor over gezet ter bescherming van poetsdoek, oplosmiddel en kwasten. Heb zelf de bui met schilderij onder een afdakje over laten drijven. Bij terugkomst zag de bak er zo uit. Toch valt het me op dat je vaak met wat kunst en vliegwerk tussen de buien door kunt schilderen.


Deze middag de boot op de voorgrond wat ruimer erin gezet. Daarna bomen links en rechts erin geschilderd en de zonsondergang nog wat fijner qua kleur en toonwaarde uitgewerkt. Omdat de luchten erg leken op die van de eerste schilder middag was ik in staat om meer diepte aan te brengen tussen voor en achtergrond. Vooral het silhouet van de stad komt er nu beter uit door een iets lichtere lucht er vlak boven. Dat zijn belangrijke momenten in het schilder proces en daarom is het voor mij zo van belang dat ik zoveel mogelijk in dezelfde periode van het jaar schilder.

27 januari 2011

Eindelijk weer verder met dit redelijk grote buiten schilderij. Het heeft even geduurd voordat i kon schilderen aan dit doek omdat he3t de afgelopen drie weken bewolkt, zacht en druilerig weer was terwijl ik voor dit doek helder rustig vries weer nodig had. Ook mag het niet te hard waaien want anders waai ik met ezel en al in de Diepenring.


Zoals te zien is heb ik de lucht weer gedeeltelijk overgeschilderd. De richting en vorm van de wolken stond me instinkt matig tegen. Kan het niet goed verklaren maar het waarschijnlijk te maken met de vorm die voor een soort onrust zorgde terwijl het een wind stille avond stemming
moet voorstellen. Ook komen er zo wat meer verticale elementen in het schilderij.

2 opmerkingen:

 1. Graag willen wij uw blog eens vermelden via ons twitteraccount

  U kunt ons vinden op http://www.doekenezels.nl .

  Wij zijn een webwinkel die linnen en katoenen schildersdoeken verkopen. Ook kunt u voor schildersezels bij ons terecht.

  Wij hopen dat u dit leuk vindt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben even wat schilders blogs aan het bekijken en ik vind dit schilderij erg mooi. Hoe lang heb je erover gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen