zondag 18 maart 2012


Vanmiddag  was de opening in de Drie Gezusters van de expositie van 12 werken van klein tot groot van mijn  hand. Eric bos heeft het openingswoord verricht met een mooie verwijzing naar de Franse impressionisten. Hij zei: "De tijd dat kunst meer in cafés hing dan in een steriele galerieruimte, was de tijd van de Impressionisten. In Parijs had je La Nouvelle Athènes aan de Place Pigalle, een vermaard eetcafé. Daar kwamen schilders als Matisse, Van Gogh, Manet, Degas, wie al niet. Die kwamen daar niet alleen om te kletsen en te drinken, maar ook om warme voeten te krijgen want ook aan het Place Pigalle kan het in de winter behoorlijk tochten. Die Impressionisten waren rare snuiters. Want die schilderden de meest vreemde onderwerpen. Geen veldslagen of portretten van ministers of veldmaarschalken, maar gewoon de straat. De smerige straten van de stad en de louche interieurs van de etablissementen werden ineens een schildersonderwerp. Je zag ze met hun ezel in de stad op de pleinen en boulevards en als ze het koud kregen of honger of dorst, gingen ze met hun schildermateriaal naar La Nouvelle Athènes om daar verder te schilderen. Ze schilderden het interieur, de stamgasten, een verlopen drankorgel achter een glas absint". 

 


  Hierbij een overzicht van café met linksboven het redelijk grote schilderij "Vertrek"van een eerdere staat van de Drie Gezusters.


Ik had het geluk dat een aantal redactie leden van het Dagblad van het Noorden aanwezig waren en dat mag hopelijk uitmonden in een aardig artikel in het Dagblad


Geen opmerkingen:

Een reactie posten